Over ons
Zegt de ene ondernemer tegen de andere: ‘Zullen we gewoon iets gaan dóen aan al die rotzooi in onze mooie Delftse grachten?’ Zo ging het ongeveer, in het voorjaar van 2019…
Angelique Stroomberg doet een workshop bij Mira Roosenburg en ze raken aan de praat over de verantwoordelijkheid die ze allebei voelen voor onze aarde en de rotzooi die de mensheid ervan maakt. En over hoe een piepjonge Delftenaar – Boyan Slat – de Stichting Ocean Cleanup begon vanuit dezelfde gedrevenheid. ‘Dat kunnen we misschien niet overtreffen, maar een Canal Cleanup moet ons toch wel lukken?’
De eerste Canal Cleanup
Het lukte zeker! Op 14 juli 2019 was de allereerste Canal Cleanup en haalden Mira en Angelique samen met 55 vrijwilligers honderden kilo’s aan rotzooi uit de grachten: fietsen, oude kleding, een verkeersbord, een radiootje en vooral heel veel plastic zakjes en lege flesjes. Canal Hopper Delft stelde 3 fluisterboten beschikbaar en Rondvaart Delft regelde waterfietsen. Alle afval werd verzameld bij Uit de Kunst, waar Tijn Noorderbos er ter plekke een kunstwerk van maakte in zijn telefooncel maakte. Het was een succes!
Samen voor meer bewustwording
Een jaar na de eerste Canal Cleanup was het aantal vrijwilligers gegroeid van 55 naar 200 (voor meer was geen vergunning…). In 2021 organiseerde de stichting zelfs een Cleanup met 450 nieuwe leden van het Delftsch Studenten Corps. Door alle belangstelling begonnen ze in 2021 ook met opruimacties voor parken en wijken.
“De acties zorgen voor verbinding en verbroedering en natuurlijk voor een schone stad, maar ons doel is vooral: bewustwording. Dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Dat we opletten wat we kopen. En wat we weggooien.”
Meet the team
Mira
Roosenburg
Initiatiefnemer
Angelique Stroomberg
Initiatiefnemer
Michel
Mollevanger
Voorzitter
George Stroomberg
Penningmeester
Gerard
Stolk
Fotograaf
Ursula Cocheret de la Morinière
Website
Over Mira
Mira Roosenburg (Den Haag, 1972) reisde als 20-jarige al een jaar lang door Australië. De vrijheid, het één zijn met de natuur in de prachtigste nationale parken maakten een blijvende indruk. De jaren daarna begeleidde ze reizen van Djoser. Haar passie voor de natuur groeide meer en meer door de reizen die ze met groepen maakte door Nieuw Zeeland en Alaska. Zelfs met baby in de draagzak bleef ze reizen, er is weinig wat haar gelukkiger maakt dan veel wandelen en in de natuur zijn.
Bij Ons Delft: workshops, kruidenlessen en tuinadvies
In juni 2017 startte Mira een eigen bedrijf: Bij Ons Delft. Een unieke plek aan de rand van Den Hoorn, waar je terecht kan voor creatieve workshops, boeiende presentaties en heerlijke proeverijen. Allemaal vooral gericht op duurzaamheid en gezonde voeding. Het heet ‘Bij Ons’ omdat Mira hiervoor haar eigen huis openstelt. Ze geeft hier ook kruidenlessen en tuinadvies. Daarnaast begeleid ze 2 keer per jaar een culinaire reis naar Marokko. Ga vooral eens kijken!
Voorvrouw Groen & Omgeving bij stichting Werkse!
Sinds 2020 is Mira voorvrouw Groen & Omgeving bij stichting Werkse! Deze stichting helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk. De afdeling Groen & Omgeving zorgt voor het groen van parken, speelplaatsen, plantsoenen, bedrijfsterreinen en schoolpleinen van bedrijven, instellingen en gemeenten in Zuid-Holland. Ook hier is duurzaamheid een belangrijk thema: zij investeren al jaren volop in elektrisch vervoer en gereedschap. Onkruidbeheer bestrijden ze met hete lucht, dus zonder gif.
Ambassadeurs gezocht
De Stichting Cleanup All wordt inmiddels gesteund door de gemeente Delft en vele lokale ondernemers. We blijven Cleanups organiseren, maar we kunnen niet álles zelf. Daarom zoeken we ‘wijkambassadeurs’: mensen die in hun eigen wijk of buurt een Cleanup willen organiseren. Wij kunnen daar op allerlei manieren bij ondersteunen. Leer je buren eens op een andere manier kennen en doe iets goeds voor de stad.
Interesse? Meld je aan!
Over Angelique
Angelique Stroomberg (Delft, 1970) is een echt stadsmens, geboren en getogen in Delft. Ze houdt van mensen en van reuring, maar vindt het ook heerlijk om zich met haar gezin terug te trekken in de natuur. Liefst op de Waddeneilanden: ‘Heerlijk, de rust, de ruimte, de natuur!’
We moeten het zelf oplossen
Angelique is getrouwd met George, die opgroeide op Vlieland. Een wandeling om de punt van het Noordzeestrand op Vlieland mag tijdens hun vakanties nooit ontbreken. “Al juttend genieten we dan. En we verbazen ons over wat we allemaal tegenkomen. ‘Grappige’ dingen maar voornamelijk rommel. Dat is helemaal NIET grappig: het gaat ten koste van de dieren, de kwaliteit van het water, de natuur. Zo ging ik me steeds meer ergeren en groeide het besef dat wij mensen dit probleem veroorzaken en wij mensen dit dus ook moeten oplossen.”
Creatief met gevonden materialen
‘Op de Waddeneilanden maken ze heel veel gebruik van natuurlijke materialen. Met gevonden schelpen of het (helaas) aangespoelde steigerhout maken ze de meest creatieve dingen.’ En daar werd Angelique blij van. Zo groeide haar interesse om hier iets mee te doen en de Canal Cleanup was daarvan het begin. Na jarenlang met George een lunchcafé te hebben gerund in hartje Delft, werkt Angelique nu als begeleider in de horeca bij stichting Stunt, waar in verschillende werkplaatsen de prachtigste dingen worden gemaakt van afval en restproducten.
Enthousiasmeren en bewustwording
Ik wil mensen graag enthousiast maken en hen bewust maken van hoe belangrijk en fijn een schone leefomgeving is. Regelmatig samen opruimen is ook nog eens gewoon leuk en heeft zo een sociale functie. Zo koppelen we onze opruimacties ook meteen aan educatie: we laten zien dat je van vele soorten afval weer mooie nieuwe dingen kan maken. Een win-win situatie!
Onze Cleanups zijn misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar het is ook hoopgevend om met de energie van vele betrokken stadsbewoners aan hetzelfde doel te werken: een schonere natuurlijke leefomgeving voor mens en dier!